We hebben er allemaal mee te maken, vroeg of laat. Alzheimer of een andere vorm van dementie. 17 november 2017 deed Hugo Borst Duiven aan om ook hier verder te vechten voor betere ouderenzorg.  De kruistocht van Borst en zijn compagnon Carin Gaemers met het manifest van tien verbeterpunten in de ouderenzorg is nog lang niet gestreden. De eerste rondvraag aan de overwegend vrouwelijke toehoorders in de Ogtent leerde dat nog maar in enkele gevallen voldoende personeel is. Dus dat er minimaal twee man (of beter gezegd vrouwen) op acht ouderen werken. Er is nog veel werk aan de winkel.

Een volle Ogtent in afwachting van Hugo Borst

 

Op innemende wijze vertelt Hugo Borst, met foto’s van zijn moeder in het verpleegtehuis in Rotterdam, maar belangrijker nog met ook foto’s van de rest van haar leven. Want wie is de echte moeder van Hugo Borst? Dat is een vraag die ieder liefhebbende zoon of dochter zich zal kunnen afvragen wanneer ze zien dat hun dierbaren vergeetachtig worden, de weg kwijt zijn en een aftakelingsproces aangaan. Moeder is niet meer de oude, maar nog steeds hun oude moeder die steeds een beetje verder ‘verdwijnt’.

 

Naast verdriet is humor ook een belangrijk houvast in het dementieproces. Verder is liefde en goede mantelzorg niet voldoende. Meer geld, meer handen aan het bed en mensen op de groep zijn onontbeerlijk voor betere zorg voor ouderen. Iedereen weet dat en zorg kost geld. Het managersklimaat van te grote verzorgingscomplexen met onnodig veel overhead, stuit velen tegen de borst. Een cultuuromslag is nodig om de nieuwe beschikbare gelden echt te investeren in de ouderen zelf.

 

Maar is er nog een andere cultuuromslag nodig? Alzheimer gaat toch iedereen aan. Ik vond het vreemd dat meer dan negentig procent van de geïnteresseerden vrouw was. Hugo Borst beaamde dat hij voor de lezingen over ouderenzorg altijd in een kippenhok sprak. En toen kwam de machoman ook even om de hoek kijken. Tussendoor vroeg Borst al wel naar de tussenstand bij De Graafschap en N.E.C. Maar bij de verklaring van het vrouwenoverschot, zei hij in een tussenzin dat vrouwen ook betere verzorgers zijn. Twijfelachtig. De spreker wist als uitzondering Gerco te noemen, de man in het verzorgingshuis van zijn moeder en natuurlijk homo.

Zal zorg voor ouderen niet verbeteren als er waarachtige belangstelling is voor ouderenzorg, ook door mannen? Ik denk het wel, maar dan zullen vrouwen dat ook toe moeten staan. Want om mij heen mompelden meerdere vrouwen instemmend met Borst dat vrouwen beter zijn, een vrouwendomein waar je niet aan mag komen. Een beetje machagedrag zullen we maar zeggen. Voetbal is voor mannen, maar zorg dan vooral voor vrouwen. Zo heeft ieder zijn ding.

In de pauze was het ‘bij de meisje’ veel, maar dan ook veel drukker dan bij de jongens.

 

Mikado zoekt helden om eenzame ouderen te bezoeken. Informatie op de site en via info@mikado-welzijn.nl

De lezing is mogelijk gemaakt door de samenwerkende culturele organisaties in de Liemers, verenigd in Kunstwerk

About the Author

Duivenaar

Gewoon een Duivenaar in Duiven. Hier wonen, leven, wandelen, kijken, genieten, een mening hebben, verbazen of zelfs boos worden. Daar schrijf ik over de komende tijd. Vind je dat ook leuk, reageer als je wil of abonneer je op dit Duivenblog. Je krijgt dan automatisch bericht via je email. Direct reageren mag ook: sprakeloosistiti@gmail.com. Misschien komen we elkaar wel tegen, hier of ......in Duiven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *