De jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Duiven is weer uitstekend verlopen. Als beminde gelovige op leeftijd was ik een passant die boodschappen deed. Gebruik makend van de foto’s kan ik slechts constateren dat iedereen tevreden was en dat de weergoden de Goedheiligman ook goed gezind waren. Waarom de Sint met een pizzakoerier meereed was me onduidelijk. Ongetwijfeld zal hiervoor een goed verhaal zijn. Net zoals zo’n tien jaar geleden nog een helikopter ingezet moest worden om het feest in Duiven te laten beginnen. Dat was spannend voor mijn kinderen!

 

En Sinterklaas is naturlijk een geweldig feest voor mensen in alle kleuren en maten. Iedereen heeft op zijn eigen manier plezier. Genietend van de (klein)kinderen, melancholisch terugkijkend op de eigen jeugd of gewoon omdat een grote groep mensen geniet van de alom aanwezige opwinding.

 

Elders in het land is het minder gegaan. Het is een bijna net zo hardnekkige gewoonte geworden om rond vijf december het kinderfeest te politiseren. Sinterklaas is niet politiekwaardig. Mafketels die dat doen schaden het feest, ja zelf een stukje menswaardigheid. Gelukkig is dat aan Duiven voorbijgegaan. En als u me eerlijk vraagt, het kan me geen reet schelen hoe de Pieten er nu of over twintig jaar uit komen te zien. Als Piet maar niet ongekleurd is omdat fundamentalistische fatsoensrakkers anderen onterecht uitmaken van racist. Ik zou het net zo erg vinden trouwens als Piet zwarter dan roet moet zijn als ultiem en triomfantelijk bewijsstuk van ons culturele erfgoed. Zolang het hele feest geen politieke lading krijgt, steun ik iedere intocht in Duiven van ganser harte.

About the Author

Duivenaar

Gewoon een Duivenaar in Duiven. Hier wonen, leven, wandelen, kijken, genieten, een mening hebben, verbazen of zelfs boos worden. Daar schrijf ik over de komende tijd. Vind je dat ook leuk, reageer als je wil of abonneer je op dit Duivenblog. Je krijgt dan automatisch bericht via je email. Direct reageren mag ook: sprakeloosistiti@gmail.com. Misschien komen we elkaar wel tegen, hier of ......in Duiven.

1 Comment

  1. Duivenaar

    Een artikel van Herman Vuijstje als achtergrond, zeer leesbaar en voor mij voer om te blijven ageren tegen extremen. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/24/hoe-kleur-ik-nederland-zwartwit-14213125-a1582535

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *