Eigenlijk had ik het stukje ‘Aan de rafelranden van DUIVEN’ willen noemen. Dat klinkt spannender, maar dat doet geen recht aan de schoonheid van mijn fietstochtje. Soms heb ik de behoefte aan een klein tochtje en met een paar kilometer inspanning zit ik midden in vakantiegebied. Vanuit Duiven-Zuid fiets ik over de Veldweg, rijd ik om Groessen heen langs de Betuwelijn. Voorbij Groessen de brug over naar De Aa en de Leuvensestraat en dan de uiterwaarden in. Ik heb me altijd afgevraagd of dit wel de gemeente Duiven is, maar mijnheer Google bevestigt dat het gemeente Duiven is. Ik vroeg het ook aan een voorbijganger, die zei resoluut nee. ,,Nee, dit is Groessen…..o ja, klopt gemeente Duiven.”

Een beetje fietsen langs de Jezuieten Waai is een heerlijke ontspanning. Zeker op het moment dat je te maken krijgt met echte Hollandse luchten en herfstige weersomstandigheden. En altijd moet ik grinniken bij de opdruk van twee ganzen op het fietspad. Een ambtenaar in een jolige bui heeft besloten het fietspad op te leuken. ,,Laten we eens gek doen, we gooien er €100, – tegenaan! Voor mij is het die euro meer dan waard.

Waar de term de Jezuïeten Waai vandaan komt is me ook onduidelijk. Google komt niet verder dan een stuk land dat door de Jezuïeten in Emmerich als speculatieproject gekocht zou zijn. Wie het weet mag het me vertellen.

En ook degene die me kan vertellen wat het nut en de functie van deze industriële kunst in het landschap is, nodig ik van harte uit me dat even te vertellen.

Het is maar goed dat dit gemeente Duiven is, of Groessen zo u wilt, want anders hadden we het af moeten pakken van Rijnwaarden en binnenkort van Zevenaar. Ik vind het best een luxe om binnen vijftien minuten van je huis, met een goede conditie nog sneller in dit gebied te kunnen staan.

Een voor mij tot voor kort een stuk geschiedenis van de omgeving dat ik niet kende. Ik vind dit monumentjes die niet genoeg gemaakt kunnen worden. Dit herdenkingsmonument betreft de nagedachtenis van de broers Meuwsen die in september 1944 door de Duitsers zijn gefuseerd.

Zo stukje therapie en zingeving weer gehad en dat allemaal aan de rafelranden van de gemeente Duiven, of Groessen zo u wilt.

 

About the Author

Duivenaar

Gewoon een Duivenaar in Duiven. Hier wonen, leven, wandelen, kijken, genieten, een mening hebben, verbazen of zelfs boos worden. Daar schrijf ik over de komende tijd. Vind je dat ook leuk, reageer als je wil of abonneer je op dit Duivenblog. Je krijgt dan automatisch bericht via je email. Direct reageren mag ook: sprakeloosistiti@gmail.com. Misschien komen we elkaar wel tegen, hier of ......in Duiven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *