Vincent Sprakel

kandidaat gemeenteraadslid PvdA

 

 

Politiek en samenleving is een moeizame relatie. Recent zagen we het bij de verkiezingen in Italië.  Het feit de Donald Trump president van de Verenigde Staten is, heeft alleen maar te maken hebben met onvrede, frustraties en cynisme over de politiek. De politiek moet gaan luisteren naar de mensen is een veel gehoorde kreet. Welke mensen denk ik dan? Vraag 10 mensen hun mening over een willekeurig onderwerp en er komen tien verschillende meningen. Natuurlijk moet de politiek luisteren naar wat er in de samenleving speelt. Maar is het nu niet juist de politiek die in debat een afweging moet maken tussen de verschillende belangen?

 

Als luisteren naar de mensen betekent, u vraagt wij draaien, dan is de huidige impasse natuurlijk niet zo gek. Dan beloof je maar wat als politicus en je ziet over vier jaar wel weer verder. Waar zit het probleem? Willen de kiezers te veel, beloven de politici te veel. Trouwens als we naar de mensen luisteren, een veel gehoorde slogan, dan hebben we geen politieke partijen meer nodig. We hebben een paar goede luisteraars nodig die de wil van de burger even vertalen in wat beleid. Klaar is kees en iedereen tevreden.

Zo werkt het niet, maar zoals gezegd de relatie politiek en burger is niet best als we om ons heen kijken. En ook in Duiven moest ik als aspirant-gemeenteraadslid constateren dat er een kloof is tussen politiek en burger. Een bijeenkomst bij de Seniorenclub (Wijkernen) in Duiven op zondag 4 maart 2018 was eigenlijk een fiasco. Het is dat na dagen van ijzige kou, de lente zich aandiende, en iedereen in de tuin werkte?

 

Alle politieke partijen hadden zich netjes opgemaakt om het stemmerspubliek te ontvangen en misschien wel te overtuigen van hun partij. Misschien wilde ze allemaal heel goed luisteren naar de burger? Ze stonden allemaal in de startblokken om elkaar in debat te treffen over een aantal stellingen. Gaby van Eck was de gespreksleider en met drie stellingen moest het een spetterende middag worden. Een van de stellingen was: De invloed van de politiek moet veel zichtbaarder zijn, niet alleen in verkiezingstijd maar altijd. Misschien werd er wel bedoeld dat politici zichtbaarder moeten zijn, want de politiek is wel zichtbaar al weten we blijkbaar niet wie wat besloten heeft.

 

Maar ik hoef mijn hoofd er niet over te breken. Pak hem beet, veertig kandidaatsleden en 6 bezoekers over de hele middag was het resultaat. Een duidelijk gevalletje van heel erg jammer, maar de aanwezigen bedank ik.

 

Ik heb geen waardeoordeel over het afwezige publiek noch over de Duivense politici. Ik heb de ambitie om er zelf één te worden en wel voor de PvdA Duiven. En ja, ik luister naar mensen, al 51 jaar lang dus ik weet wat er in de maatschappij leeft. Ik heb daar een mening over die het beste past bij de idealen van de PvdA. Ik ga zelfs als nieuweling ook nog dingen beloven, namelijk dat ik mijn best ga doen om mijn idealen en dus die van de PvdA te verwezenlijken in Duiven. Armoedebestrijding, de zorg op de juiste plek en onderlinge solidariteit bevorderen. Als dat met minder bureaucratie kan ben ik helemaal blij. En verder wil ik mensen die op hun eigen wijze creatief, hardwerkend of voor zichzelf op kunnen komen zo min mogelijk in de weg lopen.

Politici in spé keuvelen gezellig met elkaar, een soort verlate nieuwjaarsbijeenkomst.

Maar ik ga niet beloven dat dit gaat lukken, want hoe goed ik ook naar ‘de mensen’ luister er zijn beperkingen. Met een aantal van hen ben ik het niet eens. Omwille van een stem ga ik niet met “meel in de mond” praten. En dat is niet erg, ze zullen mogelijk niet op de PvdA Duiven stemmen. Maar willen we een rol van betekenis kunnen spelen in de Duivense politiek met betrekking tot zorg en armoedebestrijding, dan weet een ieder dat de PvdA Duiven zich hier hard voor gaat maken. En hoe groter we worden, des te meer gewicht we in de schaal kunnen leggen.

En ja hoe dat nu verder moet met de belangstelling voor het politieke debat in Duiven, ik heb er geen oplossing voor. Het baart me zorgen. Zorgen als lokaal politicus, maar vooral als burger van Duiven, want dat blijf ik op de eerste plaats.

About the Author

Duivenaar

Gewoon een Duivenaar in Duiven. Hier wonen, leven, wandelen, kijken, genieten, een mening hebben, verbazen of zelfs boos worden. Daar schrijf ik over de komende tijd. Vind je dat ook leuk, reageer als je wil of abonneer je op dit Duivenblog. Je krijgt dan automatisch bericht via je email. Direct reageren mag ook: sprakeloosistiti@gmail.com. Misschien komen we elkaar wel tegen, hier of ......in Duiven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *